WordPress Backup – Backup av hjemmesiden din.

Hvordan ta en WordPress Backup – Full Backup av hjemmesiden din slik at du trygt kan oppdatere wordpress, theme og plugins.

WordPress Backup – Backup av hjemmesiden din

Din wordpress backup vil inneholde alle innlegg, sider, bilder, kommentarer, linker, etc. som ligger på siden din. Om din database (hjemmeside) blir slettet, hacket eller på en eller annen måte korrupt vil du uten backup kunne miste hele eller deler av siden din. Med en korrekt backup av siden din vil du alltid kunne tilbakestille siden din relativt enkelt og raskt. Prosessen er i seg selv ganske enkel, så ikke mist motet. Har du en datakyndig i bedriften din kan det nok hjelpe litt på hvor fort denne prosessen går.

Spørsmål

Hvor ofte bør jeg ta backup:

Svaret kommer veldig an på hvor aktiv du er på hjemmesiden din. Legger du ut daglige nyheter ville jeg tatt backup ofte (hver uke). Samme gjelder når du har gjort litt større endringer på siden. Om du derimot har en litt mer statisk hjemmeside vil en backup per mnd. være mer en godt nok.

Kan jeg bruke denne måten til å ta backup på annen data på serveren min?

Ja. Backup er alltid greit å ha.

Hvor mange backups bør jeg samle på?

Vi har en tommelfingerregel på 3. Behold de 3 siste backups på en ekstern harddisk (helst en harddisk som ikke er konstant koblet til internett.)

Så hvordan tar du backup av din wordpress side?

Backup av siden er todelt. En er backup av alle filene. Den andre er en backup av selve databasen. Du må ta backup av hele siden din. Både filer og database.

Din hjemmeside består av følgende:

WordPress instalasjonen (Core)
WordPress plugins
WordPress Theme
Bilder og filer
JavaScript og PHP scripts og andre kodede filer
Tilleggsfiler og statiske sider

Alle disse filene er brukt i forskjellige kombinasjoner for å generere det du ser som hjemmesiden din. Databasen inneholder innleggene dine og mye av dataen som generere hjemmesiden din. Men den inneholder ikke alle elementene som gjør at siden er live og ser bra ut.

De fleste webhotelleverandører tar backup av hele serveren, inkludert din side, men det er ofte veldig tidkrevende å få en kopi av dette og tilsvarende tidkrevende å få installert alt igjen. Så for å være trygg er det å ta en WordPress Backup – Backup av hjemmesiden din selv det sikreste.

Backup av filene

Mange webhotelleverandører tilbyr software for å ta backup av filene på serveren din. Høre gjerne med de om hvilke løsninger de tilbyr.

Vår anbefalte metode er å laste ned f.eks Filezilla. Dette er en FTP klient som du kan bruke for å kopiere alle filene på serveren din over på en harddisk. Det kan være en harddisk som er på pc´en din eller en ekstern harddisk som du har annen backup på.

Med Filezilla så bruker du FTP brukernavn og passord du har fått av Webhotelleverandøren din. Da vil du se at det åpner seg en ”file manager” i høyre del av programmet. Naviger til folderen hvor hjemmesiden din ligger. Høyre klikk og kopier til bestemt lokasjon. Lag gjerne en egen mappa for backup.

Backup av databasen

Det er viktig at du tar en backup av databasen din før du gjør de store oppgraderingene på siden din. De små oppdateringene skjer automatisk men større oppdateringer kreves ofte 1-3 ganger per år. Dette er oppdateringer som ofte tetter sikkerhetshull og tilbyr nye funksjonaliteter i kjernen av WordPress.

Her anbefaler vi 2 metoder:

1: Om du har tilgang på phpMyAdmin er dette en hyggelig sak. Logg deg inn på phpMyAdmin som webhotelleverandøren din har sendt deg. Klikk på Database. Velg den databasen hvor wordpressiden din er installert. Trykk på eksporter (Export). Da blir det lastet ned en fil på pc´en din. Lagre denne filen et trygt sted.

2: Har du ikke fått phpMyAdmin tilgang er det mulig å laste ned en plugin på siden din. Dette gjøres samme sted som du gjør endringer på siden. Logg deg inn på kontrollpanelet ditt til hjemmesiden. Velg Utvidelser > legg til ny. Søk etter ” WP Database Backup”(Gratisversjonen er grei nok til å ta kopi av databasen din). Installer nå > Aktiver > Gå til Verktøy > Trykk på WP-DB Backup > Create new database Backup. Nå tar du backup av databasen din. Når det er gjort vil det komme opp en ny side hvor du ser en knapp som heter ”Download”. Last ned denne filen og lagre den på et trygt sted.

Oppdatering til den siste versjonen av WordPress

Når du har fått tatt en backup av både filene dine og databasen din er du klar til å kjøre oppdatering av siden din.

Gå tilbake til kontrollpanelet til hjemmesiden din. Trykk på Kontrollpanel > oppdateringer > Installer siste versjon av WordPress.

Gå gjennom hjemmesiden din og sjekk at alt virker som det skal.

Gratulerer, du har nå gjort et godt stykke arbeid. Klapp deg selv på skulderen og vit at du nå har en trygg hjemmeside med backup av både filer og database. Until next time!

Les mer rundt dette temaet

Egil Østebøvik

Spesielt interessert i emner som SEO, innhold og design. Prøver så godt det lar seg gjøre å skrive fornuftige og nøyaktige artikler rundt disse emnene. Vi har integrert KI for å styrke og berike innholdet. Vi jobber kontinuerlig for å sikre at denne integrasjonen komplementerer og forbedrer kvaliteten på informasjonen vi tilbyr.