Teknisk <a href="https://geekr.no/seo/"><u>SEO</u></a>: Optimaliser nettsiden og øk trafikken

Teknisk SEO: Optimaliser nettsiden og øk trafikken

Teknisk SEO refererer til de tekniske elementene som påvirker rangeringene til nettstedet ditt i søkemotorresultatene. Det er en viktig del av SEO-strategien din og kan hjelpe deg med å forbedre synligheten og rangeringene dine på nettet.

Den litt kjedelige «lillebroren» til On Page SEO

Når vi snakker om teknisk SEO, refererer vi til optimalisering av nettstedets tekniske elementer for å forbedre søkemotorvennligheten. Dette inkluderer aspekter som nettstedets struktur, navigasjon, kode, hastighet, mobilvennlighet og sikkerhet.

mann med lapp i panna, hva er SøkeoptimaliseringSøkeoptimalisering
Bilde Photo by Diggity Marketing

Teknisk SEO: Kort forklart

1. Sørg for at nettsiden din er rask:
Søkemotorer som Google vurderer hastigheten på nettstedet ditt når de rangerer det i søkeresultatene. Derfor er det viktig å optimalisere nettstedet ditt for raskere lastetider. Du kan bruke verktøy som Google Pagespeed Insights for å evaluere nettstedets hastighet og få forslag til forbedringer.

2. Optimaliser strukturen på nettsiden din:
En god nettstedstruktur gjør det enklere for søkemotorer å indeksere innholdet ditt. Dette vil gjøre det enklere for søkemotorer å finne og rangere innholdet ditt. Du kan optimalisere nettstedets struktur ved å bruke riktig HTML-kode, opprette en logisk navigasjonsstruktur og bruke kategorier og tagger på en effektiv måte.

3. Optimaliser metadata:
Metadata er informasjon som vises i søkemotorresultatene for ditt nettsted. Dette inkluderer tittel, beskrivelse og URL. Du kan optimalisere nettstedets metadata ved å inkludere relevante søkeord og en engasjerende beskrivelse som vil tiltrekke seg klikk fra brukerne.

4. Bruk strukturerte data:
Bruk strukturerte data: Strukturert data hjelper søkemotorer med å forstå innholdet ditt og rangere det bedre i søkeresultatene. Du kan bruke strukturert data for å gi detaljert informasjon om innholdet ditt, som datoer, steder, produkter og anmeldelser. Ved å inkludere strukturerte data på nettsiden din, gir du søkemotorene mer kontekstuell informasjon om hva innholdet handler om, og kan dermed øke sjansene for at det dukker opp i relevant søkeforespørsel.

Så de 2 tingene vi alltid snakker om at skal være på plass

 

5. Sørg for at nettsiden din er mobilvennlig:
Mobilvennlighet er en annen viktig faktor for søkemotorer når de rangerer nettsteder. Du kan bruke verktøy som Google Mobile-Friendly Test for å evaluere nettstedets mobilvennlighet. Mobilvennlige er ikke lengre bare at siden ser grei ut på en mobiltelefon. Den skal også laste raskt, ha korrekte fargevalg og tekst og bokser skal ha rett størrelse.

6. Bruk HTTPS:
Søkemotorer prioriterer nettsteder som bruker HTTPS-protokollen over HTTP. Dette skyldes at HTTPS-protokollen gir en sikker forbindelse mellom nettstedet ditt og brukerens nettleser. Skulle du mot formodning ikke ha dette på plass, bytt leverandør å be noen fikse dette for deg.

Ønsker du en gratis Teknisk SEO analyse av ditt nettsted?

Legg igjen ditt navn, nettsiden din og din e-post så kommer vi tilbake til deg med noen tips til hvordan du kan rangere bedre.

Slik optimaliserer du nettsiden din for bedre rangering i søkemotorer med Teknisk SEO

Ligger på gresset og leser bok om digital markedsføring

PageSpeed: En rask nettside blir prioritert i søkereslutatene

Brukeropplevelsen er bedre på en rask nettside. Lang lastetid kan føre til at brukere forlater nettsiden din før den har lastet helt inn, og dette kan resultere i høy Bounce rate (Bounce rate er % av de som går inn på en nettside uten å gjøre noe).

En høy bounce rate (over 40%) kan igjen påvirke rangeringene dine negativt, ettersom søkemotorer ser på dette som en klar indikasjon på at nettsiden din ikke gir den informasjonen brukeren ser etter.

Så hva kan du gjøre for å forbedre lastetiden på nettstedet ditt? Her er noen tips:

Optimaliser bildene dine: Bilder kan være en stor kilde til treghet på nettsiden din. Sørg for å bruke bilder som er optimalisert for web og ikke er større enn de trenger å være. Du kan også bruke komprimeringsverktøy for å redusere størrelsen på bildene dine. Du finner mange bra plugins for komprimering av bilder. Vi bruker normalt sett Imagify.

Begrens antall forespørsler: Hvert element på nettstedet ditt, som bilder, skript eller stilark, krever en forespørsel til serveren for å lastes inn. Jo flere forespørsler som kreves, jo tregere vil nettsiden din lastes inn. Reduser antall forespørsler ved å slå sammen CSS- og JavaScript-filer.

Bruk caching: Caching lar nettlesere lagre data midlertidig slik at de ikke trenger å hente dem fra serveren hver gang brukeren går til nettstedet ditt. Dette kan redusere lastetiden betydelig. Du kan bruke verktøy som Google PageSpeed Insights for å sjekke om nettstedet ditt bruker caching.

Bruk en Content Delivery Network (CDN): En CDN fungerer ved å distribuere innholdet ditt til servere over hele verden. Når en bruker går til nettstedet ditt, vil de bli koblet til den nærmeste serveren, noe som vil redusere lastetiden betydelig.

Verktøy for en raskere nettside

Her er noen eksempler på plugins og verktøy for de mest populære CMS-ene:

  1. WordPress:
  • WP Rocket: Premium plugin som fikser det meste for deg. Dette er et plugin som lar deg kombinere og minimere CSS- og JavaScript-filene på nettstedet ditt, fisker Cache og tilbyr også CDN.
  • Imagify: Dette pluginet lar deg optimalisere og komprimere bildene dine, slik at de tar mindre plass og krever færre forespørsler.
  • W3 Total Cache: Dette er et omfattende cache-plugin som kan bidra til å redusere antall forespørsler og forbedre ytelsen til nettstedet ditt.
  1. Joomla:
  • JCH Optimize: Dette er et plugin som kan bidra til å redusere antall forespørsler ved å kombinere og minimere CSS- og JavaScript-filene på nettstedet ditt.
  • Joomla Content Editor (JCE): Dette er en editor som lar deg komprimere og optimalisere bildene dine direkte i Joomla.
  1. Drupal:
  • Asset Injector: Dette er et modul som lar deg kombinere og minimere CSS- og JavaScript-filene på nettstedet ditt.
  • ImageAPI Optimize: Dette er en modul som lar deg optimalisere og komprimere bildene dine direkte i Drupal.

Disse er bare noen eksempler på plugins og verktøy som kan hjelpe deg med å redusere antall forespørsler på nettstedet ditt. Det er alltid lurt å gjøre litt undersøkelser og finne ut hvilke plugins og verktøy som fungerer best for deg og nettsiden din.

Optimaliser strukturen på nettsiden

Når man optimaliserer nettstedets struktur, handler det om å gjøre det så enkelt som mulig for søkemotorer å navigere og indeksere innholdet på siden din. Dette kan hjelpe søkemotoren med å finne og vise frem relevant innhold til brukere som søker etter informasjon relatert til temaet ditt.

En viktig faktor for å optimalisere nettstedets struktur er å bruke riktig HTML-kode. Dette inkluderer å bruke riktig kode for overskrifter (H1, H2, H3 osv.) og å strukturere teksten i avsnitt med riktig bruk av P-tagger. Det er også viktig å bruke semantisk HTML og å strukturere innholdet på en logisk måte.

En annen viktig faktor for å optimalisere nettstedets struktur er å opprette en logisk navigasjonsstruktur. Dette betyr at nettstedet ditt bør ha en tydelig og intuitiv navigasjonsmeny som hjelper brukere med å finne frem til relevant innhold på en effektiv måte.

Kategorier og tagger kan også brukes på en effektiv måte for å hjelpe søkemotorer med å indeksere og forstå innholdet på siden din. Kategorier kan hjelpe med å gruppere relaterte innlegg og gjøre det enklere å finne frem til relevant innhold, mens tagger kan hjelpe søkemotorer med å forstå hva innholdet på siden din handler om.

Det er også viktig å sørge for at nettstedet ditt har en søkemotorvennlig struktur for å sikre at søkemotoren kan indeksere alle sidene dine. Dette kan inkludere å sørge for at nettstedet har en XML-sitemap som inneholder informasjon om alle sidene på nettstedet, og å unngå duplikat innhold på forskjellige URL-er.

For å oppsummere:
En optimalisert nettstedstruktur handler om å bruke riktig HTML-kode, opprette en logisk navigasjonsstruktur, bruke kategorier og tagger på en effektiv måte og sørge for at nettstedet har en søkemotorvennlig struktur.

mann med lapp i panna, hva er SøkeoptimaliseringSøkeoptimalisering

Metadata

Metadata er viktig for å hjelpe søkemotorer og brukere å forstå hva nettstedet ditt handler om, og det kan også påvirke beslutningen om å klikke på resultatet når det vises i søkeresultatene.

Her er noen tips for å optimalisere metadata på nettsiden din:

Tittel: Tittelen (H1) på siden er en av de viktigste metadataene. Den skal være kort, fengende, beskrivende og inneholde relevante søkeord. Tittelen skal også være unik for hver side på nettstedet ditt.

Beskrivelse: Beskrivelsen av siden bør være en kort og engasjerende beskrivelse av hva siden handler om. Den bør inneholde relevante søkeord, men bør også være skrevet for å få søkere til å klikke på linken. Bruk av aktive verb og spørsmål kan være en effektiv måte å øke engasjementet på.

URL: URL-en/nettadressen på siden din bør være kort og beskrivende, og inneholde relevante søkeord. Den skal gi brukeren en idé om hva som vil vises på siden før de klikker på den. Unngå bruk av spesialtegn eller lange tallrekker i URL-en, da dette gjør det vanskelig for brukere og søkemotorer å forstå hva siden handler om.

Alt-tag: Alt-tag eller alternativ tekst brukes til å beskrive bilder på siden. Det kan også bidra til å øke synligheten din i søkeresultatene. Bruk relevante søkeord i alt-tag, men sørg for at beskrivelsen av bildet er nøyaktig og informativ.

Eksempel: Om du har lastet opp et bilde av en blomst er kanskje navnet på bildet blomst.jpg. Da kan du legge inn alt-tag: Blomst i hagen.

Ved å optimalisere metadata på nettsiden din kan du hjelpe søkemotorene å forstå hva nettsiden din handler om samtidig som du tiltrekker deg mer klikk fra brukerne. Det er viktig å balansere relevante søkeord med engasjerende og informative beskrivelser.

Strukturert Data og Schema.org

Strukturert data refererer til å legge til en spesiell kode på nettsiden din som gir søkemotorer ekstra informasjon om hva siden handler om. Dette gjør at søkemotoren bedre kan forstå og tolke innholdet på siden, og gi mer nøyaktige og relevante søkeresultater til brukerne. Strukturert data kan være spesielt viktig for nettsteder som har innhold som er relatert til produkter, organisasjoner, arrangementer, anmeldelser og mer.

Når det gjelder Teknisk SEO, kan strukturert data gi en fordel i søkemotoroptimalisering ved å gi mer spesifikk informasjon til søkemotorene om hva siden handler om, og dermed hjelpe søkemotorene med å bedre forstå og presentere innholdet ditt i søkeresultatene.

Schema.org

Schema.org er faktisk et samarbeidsprosjekt mellom de store søkemotorerene Google, Bing, Yahoo! og Yandex. Denne organisasjonen gir deg muligheten til å legge til strukturert data på nettsiden din ved å bruke et sett med definerte koder og typer for å beskrive innholdet ditt. Dette gjør det enklere for søkemotorer å forstå hva innholdet ditt handler om og presentere det på en mer effektiv måte i søkeresultatene.

Verktøy som kan hjelpe deg

For å legge til strukturert data på nettsiden din kan du bruke Schema.org og Google sin «Markup Helper«. «Markup Helper» hjelper deg med å legge til strukturert data på nettsiden din ved å generere kode som du kan kopiere og lime inn på nettsiden din.

Bruk Json LD koden og legg til scriptblokken du fikk laget i hoveddelen av HTML-en din.

Når du har lagt til koden på nettsiden din, kan du bruke Google Search Console for å teste at den strukturerte dataen er lagt til korrekt.

Det finnes flere forskjellige typer strukturert data som kan legges til på nettsiden din, og hver type vil variere avhengig av hva slags innhold du har på siden din. Noen eksempler på typer strukturert data inkluderer:

Produkter: Dette inkluderer informasjon som produktets navn, beskrivelse, pris, tilgjengelighet og vurderinger.

Artikler: Dette inkluderer informasjon som artikkelens tittel, forfatter, publiseringsdato, oppdatert sist dato og en kort beskrivelse.

Organisasjoner: Dette inkluderer informasjon om organisasjonens navn, adresse, kontaktdetaljer og logo.

Arrangementer: Dette inkluderer informasjon som hendelsens navn, sted, dato og tidspunkt.

Det er viktig å huske på at selv om strukturert data kan hjelpe deg med å forbedre søkemotoroptimaliseringen din, så er det ikke en garanti for at du vil rangere høyere i søkeresultatene. Strukturert data er bare en del av en omfattende Teknisk SEO strategi, og det er viktig å implementere alle de nødvendige tekniske SEO-elementene for å maksimere effekten på nettstedet ditt.

Vi håper du lærte noe. Trenger du litt hjelp på veien kan du bare ta kontakt

Vi har ekspertisen og erfaringen som trengs for å hjelpe deg med å nå ditt fulle potensiale i søkemotorresultatene. Med vårt samarbeid vil du oppleve en mer effektiv og målrettet SEO-strategi som vil øke synligheten og trekke flere besøkende til nettstedet ditt.

Vi tilbyr SEO-pakker som passer de fleste.

Egil Østebøvik

Spesielt interessert i emner som SEO, innhold og design. Prøver så godt det lar seg gjøre å skrive fornuftige og nøyaktige artikler rundt disse emnene. Vi har integrert KI for å styrke og berike innholdet. Vi jobber kontinuerlig for å sikre at denne integrasjonen komplementerer og forbedrer kvaliteten på informasjonen vi tilbyr.