Søkeordsanalyse: En nødvendighet for effektiv SEO

En søkeordsanalyse er en viktig del av søkemotoroptimalisering (SEO) og er avgjørende for å drive trafikk til nettstedet ditt. Det hjelper deg med å identifisere de mest relevante søkeordene som potensielle kunder bruker for å finne deg på nettet.

Ved å bruke disse søkeordene på nettstedet ditt, kan du øke sjansene for å rangere høyere på søkeresultatsiden og dermed tiltrekke deg mer organisk trafikk.

mann med lapp i panna, hva er SøkeoptimaliseringSøkeoptimalisering

Bilde av Austin Distel

Hva er en søkeordsanalyse?

En søkeordsanalyse er en prosess for å identifisere de mest relevante søkeordene som potensielle kunder bruker når de søker etter tjenester eller produkter som du tilbyr på nettet. Dette innebærer å analysere søkevolum, konkurransedyktighet, relevans og potensiell trafikk.

Hvorfor er søkeordsanalyse viktig?

En effektiv søkeordsanalyse er viktig for flere grunner:

1. Økt synlighet: Søkemotorer som Google bruker algoritmer for å rangere nettsider basert på relevans og autoritet. Hvis nettstedet ditt inneholder de mest relevante søkeordene for søkene til brukerne, vil det ha en høyere sannsynlighet for å rangere høyt på søkemotorresultatsiden.

2. Bedre trafikk: Ved å bruke relevante søkeord på nettstedet ditt, tiltrekker du deg organisk trafikk fra brukere som er interessert i det du tilbyr.

3. Bedre konvertering: Hvis du tiltrekker deg trafikk fra relevante søkeord, er det en større sjanse for at besøkende vil utføre ønsket handling, for eksempel å kjøpe et produkt eller melde seg på en tjeneste.

Ønsker du en gratis søkeordsanalyse for din bedrift?

Legg igjen ditt navn, nettsiden din og din e-post så kommer vi tilbake til deg med noen tips til hvordan du kan rangere bedre.

Ligger på gresset og leser bok om digital markedsføring

Bilde av krakenimages

Hvordan gjøre en søkeordsanalyse?

Her er noen trinn du kan følge for å gjøre en søkeordsanalyse:

Identifiser målgruppen din
Det første trinnet i å gjøre en søkeordsanalyse er å identifisere målgruppen din. Du kan bruke analyseverktøy som Google Analytics for å finne ut hvem som besøker nettstedet ditt, deres alder, geografiske plassering og interesser.

Brainstorming av søkeord
Bruk så mye tid som du trenger for å brainstorme relevante søkeord og søkefraser. Disse kan inkludere generelle søkeord som «håndvesker» eller lange søkefraser som «håndvesker til salgs i Oslo».

Bruk søkeordsverktøy
Du kan bruke gratis søkeordsverktøy som Google Keyword Planner eller betalte verktøy som SEMrush eller Ahrefs for å få mer innsikt i søkevolum og konkurransedyktighet for hver av de valgte søkeordene.

Analyser konkurrentene dine
Analyser konkurrentene dine for å finne ut hvilke søkeord demålretter seg mot og hvordan de bruker disse på nettstedene sine. Dette kan gi deg innsikt i hvilke søkeord som kan være mest verdifulle for deg å målrette deg mot.

Vurder relevansen og konkurransedyktigheten til søkeordene
Når du har en liste over potensielle søkeord, må du vurdere hvor relevante de er for din virksomhet, og hvor konkurransedyktige de er. Du ønsker å velge søkeord som er relevante for din virksomhet og har tilstrekkelig søkevolum, men som samtidig ikke er for konkurransedyktige og vanskelige å rangere for.

Bruk søkeordene på nettstedet ditt
Etter at du har valgt de mest relevante søkeordene for din virksomhet, bør du bruke disse søkeordene på nettstedet ditt. Dette kan omfatte optimalisering av titler, metabeskrivelser, overskrifter, innhold og bildebeskrivelser med de valgte søkeordene. Det vil også i de fleste tilfeller være nødvendig å lage nytt innhold med gitte søkeord. 

 

Sammendrag

Søkeordsanalyse er en nødvendighet for å drive trafikk til nettstedet ditt og øke synligheten din i søkemotorene. Ved å velge relevante søkeord og optimalisere nettstedet ditt med disse, kan du øke sjansene for å tiltrekke deg organisk trafikk og konverteringer. Ved å følge de ovennevnte trinnene for søkeordsanalyse, kan du finne de mest verdifulle søkeordene for din virksomhet og bruke disse til å øke synligheten og trafikken din på nettet.

Gratis verktøy: Google Keyword planner

Google Keyword Planner er et gratis verktøy fra Google som gir deg informasjon om søkeord og gir forslag til relevante søkeord for å optimalisere annonseringskampanjer på Google Ads-plattformen. Men du kan fint bruke det uten å betale for annonser.

For å bruke Google Keyword Planner, må du opprette en konto på Google Ads-plattformen og deretter logge deg inn på verktøyet. Deretter kan du velge mellom to alternativer: «Oppdag nye søkeord» og «Få søkevolum og prognoser».

«Oppdag nye søkeord» lar deg legge inn et eksisterende søkeord eller en nettadresse for å få forslag til relevante søkeord. Disse forslagene vil gi deg informasjon om antall månedlige søk, konkurransedyktigheten til søkeordene og foreslåtte budpriser for annonsering på disse søkeordene.

«Få søkevolum og prognoser» gir deg informasjon om antall månedlige søk og prognoser for klikk, visninger og kostnader basert på en liste med søkeord du har angitt.

Google Keyword Planner gir deg også muligheten til å filtrere resultater etter geografisk plassering, språk, søkevolum og konkurranse. Dette gir deg muligheten til å finne de mest relevante og verdifulle søkeordene for din virksomhet og dine målgrupper.

Vårt beste tips er å legge inn de søkeordene du tror folk søker for å finne deg. Prøv alltid å filtrer lav til høy etter «konkurranse» først. Finner du noen gode søkeord her du kan bruke med lav konkurranse, vil det være relativt enkelt å komme høyt opp i søkeresultatene. Lav konkurranse betyr at det er få som har bra innhold om emnet. 

Det er viktig å merke seg at Google Keyword Planner først og fremst er rettet mot annonseringskampanjer på Google Ads, men verktøyet kan også være nyttig for å finne relevante søkeord for organisk søkoptimalisering.

Ved å bruke Google Keyword Planner kan du finne de mest verdifulle søkeordene for å øke trafikk og synlighet til nettstedet ditt.

Du kan også selv gå til innkjøp av premium verktøy som SEMrush, Ahrefs, Moz, el. men da begynner læringskurven å bli ganske bratt. Absolutt ikke umulig men det tar litt tid. I tillegg er de ganske kostbare. Beregn fra 1200,- per mnd. og oppover. 

Vil du ha inngående analyse er det ofte enklere og billigere å kontakte et SEO-Byrå. Vi har premium verktøy klare for mer fullstendige analyser. 

mann med lapp i panna, hva er SøkeoptimaliseringSøkeoptimalisering

Fotograf Jonny Gios

Vi håper du lærte noe. Trenger du litt hjelp på veien kan du bare ta kontakt

Vi har ekspertisen og erfaringen som trengs for å hjelpe deg med å nå ditt fulle potensiale i søkemotorresultatene. Med vårt samarbeid vil du oppleve en mer effektiv og målrettet SEO-strategi som vil øke synligheten og trekke flere besøkende til nettstedet ditt.

Vi tilbyr SEO-pakker som passer de fleste.

Egil Østebøvik

Spesielt interessert i emner som SEO, innhold og design. Prøver så godt det lar seg gjøre å skrive fornuftige og nøyaktige artikler rundt disse emnene. Vi har integrert KI for å styrke og berike innholdet. Vi jobber kontinuerlig for å sikre at denne integrasjonen komplementerer og forbedrer kvaliteten på informasjonen vi tilbyr.