Den ultimate guiden til On-Page SEO.

For bedre synlighet på nettet

On-page SEO refererer til optimalisering som utføres på selve nettstedet for å forbedre synligheten og rangeringen på søkemotorer.

Dette inkluderer alt fra å optimalisere nettstedets innhold og bilder til å forbedre HTML-koden og metadata. On-page SEO er en viktig del av søkemotoroptimalisering, da det kan bidra til å øke trafikken til nettstedet og forbedre konverteringsraten.

Ved å optimalisere nettstedet for søkemotorer, vil bedrifter øke sin synlighet og tiltrekke seg flere mulige kunder.

Vi kunne sagt at for å bli god på On-Page SEO så må du: 
Skrive bra innhold, organiser innholdet på en fornuftig måte med en god linkstruktur og optimaliser HTML tags på siden (H1 – H2, etc). Da kommer du langt.

Men dette skal jo, i all beskjedenhet, være den ultimate guiden til On-Page SEO. Så da gjør vi et dypdykk.

mann med lapp i panna, hva er SøkeoptimaliseringSøkeoptimalisering

Bilde Myriam Jessier

Hva er On-page SEO?

On-page SEO er en teknikk som brukes til å optimalisere nettsider for å forbedre rangeringen på søkemotorer og øke synligheten på nettet.

Dette inkluderer alle teknikker som kan utføres direkte på nettsiden for å forbedre kvaliteten og relevansen til innholdet, HTML-koden, metadata og bilder. Hensikten med On-page SEO er å gjøre nettsiden så relevant og verdifull som mulig for brukerne og søkemotorer.

De ulike faktorene som påvirker On-page SEO inkluderer:

Innhold
Innholdet på nettsiden er en av de viktigste faktorene som påvirker On-page SEO. Det må være unikt, relevant og av høy kvalitet for å tiltrekke seg brukere og søkemotorer.

HTML-kode
HTML-koden på nettsiden må være optimalisert for å sikre at den er lesbar og forståelig for søkemotorer. Dette inkluderer å bruke riktig tittel, overskrifter og alt-tags.

Metadata
Metadata inkluderer tittel og beskrivelse av nettsiden, som vises i søkeresultatene. Dette må være relevant og engasjerende for å tiltrekke seg brukernes oppmerksomhet.

Bilder
Bilder på nettsiden må være optimalisert ved å bruke riktig størrelse, filnavn og alt-tags. Dette vil bidra til å øke synligheten og forbedre brukeropplevelsen.

Optimalisering av disse faktorene vil bidra til å øke nettsidens relevans og synlighet på søkemotorer, noe som vil forbedre trafikken og konverteringsraten til nettsiden.

Ønsker du en gratis On-page SEO analyse av ditt nettsted? 

Legg igjen ditt navn, nettsiden din og din e-post så kommer vi tilbake til deg med noen tips til hvordan du kan rangere bedre.

Ligger på gresset og leser bok om digital markedsføring

Forskjellen mellom On-page og Off-page SEO:

On-page SEO og Off-page SEO er to ulike teknikker som brukes for å optimalisere en nettside for søkemotorer. Selv om begge teknikkene har som mål å forbedre synligheten på nettet, er det en viktig forskjell mellom dem.

On-page SEO refererer til alle teknikkene som kan utføres direkte på nettsiden for å forbedre kvaliteten og relevansen til innholdet, HTML-koden, metadata og bilder. Som nevnt tidligere, inkluderer dette å optimalisere innholdet og HTML-koden, samt metadata og bilder på nettsiden.

Off-page SEO, derimot, refererer til teknikker som kan brukes utenfor nettsiden for å forbedre synligheten og autoriteten til nettsiden. Dette inkluderer bygging av kvalitetslenker til nettsiden, sosial deling og deltakelse i relevante samfunn på nettet. Off-page SEO handler også om å bygge og vedlikeholde et positivt omdømme for nettsiden på nettet.

Hvordan påvirker de søkemotoroptimaliseringen?
On-page SEO og Off-page SEO jobber sammen for å forbedre synligheten og rangeringen av nettsiden på søkemotorer. Mens On-page SEO fokuserer på optimalisering av nettsiden, fokuserer Off-page SEO på å øke autoriteten og relevansen til nettsiden på nettet.

En nettside med god On-page SEO vil ha høy kvalitet og relevant innhold, riktig HTML-kode, metadata og bilder, som gjør at søkemotorer kan forstå og indeksere nettsiden. Samtidig vil en nettside med god Off-page SEO ha mange kvalitetslenker fra andre nettsider og sosiale medier, som vil bidra til å øke autoriteten og synligheten på nettet.

Sammen vil disse to teknikkene bidra til å forbedre rangeringen og synligheten til nettsiden på søkemotorer, noe som vil øke trafikken og konverteringsraten.

On-page innhold

On-page innhold refererer til alt innholdet som vises på en nettside, inkludert tekster, bilder, videoer og annen media. Optimalisering av on-page innholdet er en viktig del av søkemotoroptimalisering (SEO), da det påvirker hvordan søkemotorer som Google forstår og rangerer innholdet på nettsiden din.

En av de viktigste faktorene for on-page innholdsoptimalisering er søkeordbruk. Det er viktig å inkludere relevante søkeord og setninger i innholdet ditt, spesielt i overskriftene og i det første avsnittet på siden. Søkeordbruk bør gjøres på en naturlig og leservennlig måte. Ikke overbruk eller spam innholdet med søkeord.

I tillegg er det viktig å lage godt strukturerte innhold ved å bruke overskrifter og avsnittsoppdeling. Sørge for at innholdet er godt organisert og enkelt å navigere for brukerne.

Innhold av høy kvalitet og relevans vil øke sannsynligheten for at besøkende vil bli på nettsiden din lengre, og dermed redusere bounce rate og øke lesing og deling. Dette vil også hjelpe med å forbedre rangeringen din i søkemotorresultatene.

For å optimalisere on-page innholdet ditt, må du først gjennomføre en søkeordanalyse for å identifisere relevante søkeord og setninger som kan brukes på nettsiden din. Deretter kan du bruke disse søkeordene i innholdet på en naturlig måte. Sørge for at innholdet er godt strukturert, lett å lese og med bra struktur.

mann med lapp i panna, hva er SøkeoptimaliseringSøkeoptimalisering
Ligger på gresset og leser bok om digital markedsføring

Her er 10 viktige faktorer som påvirker On-page SEO:

Relevans:
Det er viktig å ha relevant innhold på nettsiden din som samsvarer med søkeordet til brukeren. Om de som søker ikke finner det de letere etter hos deg vil søkemotorene snappe opp dette.

Søkeord:
Bruk av relevante søkeord på nettsiden din kan bidra til å forbedre synligheten din i søkemotorresultatene.

Meta beskrivelser:
En meta beskrivelse er en kort beskrivelse av nettsiden din som vises i søkemotorresultatene. Å skrive en engasjerende og nøyaktig meta beskrivelse kan bidra til å øke klikkfrekvensen på nettsiden din.

Tittel tag:
Tittel tag er en HTML-tag som beskriver nettsiden din kort. Å inkludere relevante søkeord i tittel tag kan bidra til å øke synligheten din i søkemotorresultatene.

URL-struktur:
Å ha en kort og beskrivende URL-struktur kan gjøre det enklere for søkemotorer å indeksere nettsiden din.

Intern lenking:
Å lenke til annet relevant innhold på nettsiden din kan bidra til å forbedre navigasjonen og brukeropplevelsen.

Overskrifter og avsnittsstruktur:
En godt strukturert side med overskrifter og avsnittsstruktur kan gjøre innholdet mer leservennlig og enklere å skanne for brukere.

Bilder og video:
Bruk av relevante bilder og videoer kan øke engasjementet og forbedre brukeropplevelsen på nettsiden din. Videobruk gjør underverker for SEO men er ofte en liten barriere å komme gjennom. Vi har selv tenkt på videoproduksjon i mange år, men ikke tatt steget. Vi sier som vi selv ikke gjør. Lag videoinnhold. Søkemotorer elsker det.

Responsiv design:
En nettside skal være responsiv og tilpasse seg skjermstørrelsen til enheten som brukes til å besøke nettsiden. Dette vil forbedre brukeropplevelsen og redusere bounce rate.

Lastetid:
En rask nettsidelastetid kan bidra til å forbedre brukeropplevelsen og redusere avvisningsraten. Det kan også påvirke rangeringen din i søkemotorresultatene, da Google prioriterer nettsider som laster raskt. Bruker du WordPress er ofte Managed WP hosting, WP Rocket og en bra CDN løsningen på dette.

Verktøy for On-page SEO

Det finnes flere verktøy som kan hjelpe deg med å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer og forbedre On-page SEO. Her er noen av de beste verktøyene:

Google Search Console:
Dette er et gratis verktøy fra Google som gir deg verdifull informasjon om hvordan nettstedet ditt blir indeksert og hvordan det rangerer i søkeresultatene. Det er et uunværlig verktøy som alle må ha. 

Semrush:
Dette er et betalt verktøy som gir deg en omfattende analyse av nettstedet ditt, inkludert SEO-audit, konkurrentanalyse og nøkkelordsøk. Vi jobber mest i Semrush og elsker det. 

Moz Pro:
Dette er et annet betalt verktøy som tilbyr en rekke SEO-verktøy, inkludert nettstedsovervåking, søkeordsøk og linkanalyse.

Ahrefs:
Dette er et annet betalt verktøy som fokuserer på linkbygging og nettstedsanalyse, og tilbyr funksjoner som konkurrentanalyse, søkeordsøk og rangeringssporing.

Yoast SEO:
Dette er en gratis plugin for WordPress som hjelper deg med å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer, inkludert søkeordsøk, meta beskrivelser og lesbarhet. Yoast blir installert på alle nettsider vi produserer. 

Screaming Frog:
Dette er et verktøy for nettstedsanalyse som hjelper deg med å identifisere tekniske SEO-problemer og optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer. De har både gratis og betalt versjon. Prøvd deg ut med gratisversjonen før du kjøper. Last ned og få masse informasjon. 

Det er selvfølgelig mange flere verktøy tilgjengelig. Dette er de vi kan anbefale. Det er viktig å velge det som passer best for ditt mål og budsjett. Leier du inn et SEO-Byrå for å gjøre litt av jobben for deg skal de alltid ha premium verktøy tilgjengelig for deg som kunde.

mann med lapp i panna, hva er SøkeoptimaliseringSøkeoptimalisering
Ligger på gresset og leser bok om digital markedsføring

Foto av zuko.io

Forskjellen mellom On-page og On-site SEO

On-page og On-site SEO er to ulike typer søkemotoroptimalisering, men de jobber sammen for å øke synligheten av nettstedet ditt på søkemotorresultatsiden (SERP). On-page SEO handler om optimalisering av innhold og HTML-kode på nettstedet ditt, mens On-site SEO handler om optimalisering av hele nettstedet, inkludert strukturen, teknologien og serverne som er involvert.

Forskjellen mellom de to ligger i fokus på hva som optimaliseres. On-page SEO handler om å optimalisere enkelte sider på nettstedet ditt for å rangere høyt på relevante søk. Dette inkluderer arbeid med tittel- og meta-beskrivelser, bruk av nøkkelord og søkefraser, optimalisering av bilder og videoer, og sikring av høy sidehastighet og mobiltilpasning.

On-site SEO, på den andre siden, handler om å optimalisere hele nettstedet ditt, inkludert sidestruktur, navigasjon, teknologi og ytelse. Det inkluderer også optimalisering av interne linker og sikkerhet, samt sikring av optimalisert brukeropplevelse (UX) og sidelastingshastighet.

For å få best mulig resultater, er det viktig å optimalisere både On-page og On-site SEO. Mens On-page SEO hjelper deg med å rangere høyt på relevante søk, hjelper On-site SEO deg med å øke autoriteten til nettstedet ditt, og dermed bidra til å forbedre synligheten og rangeringen over tid.

Hvorfor On-page SEO er viktig

On-page SEO er viktig fordi det påvirker synligheten av et nettsted i søkemotorresultatene. En nettstedseier kan ha den beste designen og de mest informative sidene, men hvis sidene ikke er optimalisert for søkemotorer, vil de ikke få den trafikken de fortjener. Ved å optimalisere On-page SEO, vil nettstedet ha større sjanser for å rangere høyere i søkemotorresultatene og dermed øke synligheten. Dette vil i sin tur øke sannsynligheten for at flere mennesker vil besøke nettstedet og øke sjansene for konvertering.

Ved å forbedre On-page SEO, vil nettstedet bli mer relevant for søkeordene som brukes av brukerne i søkemotoren. Dette kan gjøres gjennom å velge riktige søkeord, optimalisere meta beskrivelser og titler, og sikre at sidene er relevante for søkeordene. På denne måten kan nettstedet tiltrekke seg trafikk fra mennesker som søker etter bestemte søkeord, og dermed øke sjansene for konvertering.

En annen viktig faktor for On-page SEO er nettstedets hastighet og ytelse. Søkemotorer som Google verdsetter raskere nettsteder høyere enn langsommere. En nettstedseier bør derfor sørge for at nettstedet er raskt og responsivt, og at det er optimalisert for mobiltelefoner og nettbrett.

I tillegg til dette vil nettstedets innhold og kvalitet også spille en viktig rolle i On-page SEO. Innholdet på nettstedet bør være relevant, informativt og av høy kvalitet. Dette vil øke sjansene for at besøkende vil bruke mer tid på nettstedet og klikke på flere sider, noe som vil forbedre nettstedets bounce rate. En lav bounce rate signaliserer at nettstedet er av høy kvalitet og relevant for besøkende, noe som igjen vil øke sjansene for at det vil rangere høyere i søkemotorresultatene.

Alt i alt er On-page SEO viktig fordi det hjelper nettstedet ditt med å bli mer synlig på nettet og tiltrekke seg mer trafikk og konverteringer. En optimalisering av On-page SEO vil også hjelpe deg med å forbedre nettstedets brukeropplevelse og kvalitet, som igjen vil øke sjansene for at besøkende vil komme tilbake og bruke mer tid på nettstedet.

mann med lapp i panna, hva er SøkeoptimaliseringSøkeoptimalisering

Fotograf Jonny Gios

Hvordan komme i gang etter sommerferien

Hvordan utføre en On-page SEO-analyse

For å utføre en grundig On-page SEO-analyse bør du først evaluere nettstedets innhold og struktur, inkludert URL-strukturen, titler, meta-beskrivelser, overskrifter, bildebeskrivelser og interne lenker. Videre bør du analysere nettstedets hastighet og ytelse, sikkerhet, mobilvennlighet, og søkeordsbruk.

Det finnes flere verktøy som kan hjelpe deg med å utføre en grundig On-page SEO-analyse, inkludert Google Search Console, SEMrush, Ahrefs, og Moz. Disse verktøyene gir deg innsikt i hvordan søkemotorer vurderer nettstedet ditt og gir deg anbefalinger for å forbedre synligheten.

Ved å utføre en On-page SEO-analyse kan du identifisere områder der nettstedet ditt kan forbedres for å oppnå bedre rangering i søkemotorene og øke konverteringsraten. Det kan også hjelpe deg med å forstå hvordan nettstedet ditt oppfattes av besøkende og søkemotorer, og gi deg muligheten til å optimalisere innholdet og strukturen for å oppnå bedre resultater.

Hva er en god SEO-score

En god SEO-score er en indikasjon på at nettsiden din er optimalisert for søkemotorer og har en høy synlighet i søkemotorresultatene. Det finnes flere verktøy som kan gi deg en SEO-score, for eksempel Moz, Ahrefs og SEMrush. Ønsker du en helt kostnadsfri SEO-score er dette noe vi kan hjelpe deg med.

En god SEO-score avhenger av en rekke faktorer, inkludert relevansen og kvaliteten på innholdet, optimalisering av nøkkelord, riktig bruk av tittel- og meta beskrivelser, brukervennlighet og hastighet på nettsiden, og optimalisering av bilder og videoer. En generell tommelfingerregel er at en score på 70 eller høyere er god, mens en score under 50 indikerer at det er forbedringspotensial på nettstedet ditt.

 

For å forbedre SEO-scoren din, kan du starte med å utføre en grundig On-page SEO-analyse for å identifisere problemområder og ta nødvendige tiltak for å optimalisere nettstedet ditt.

Du bør også sørge for at du holder deg oppdatert på de siste trendene og endringene i søkemotoralgoritmer og justere SEO-strategien din i henhold til dette.

Videre kan det også være lurt å fokusere på å skape høykvalitetsinnhold som er relevant for målgruppen din og kan tiltrekke seg naturlige backlinks til nettstedet ditt.

mann med lapp i panna, hva er SøkeoptimaliseringSøkeoptimalisering

Fotograf Jonny Gios

Ligger på gresset og leser bok om digital markedsføring

Her er en sjekkliste du kan bruke når

Søkeord:
Velg relevante søkeord for hver side på nettstedet ditt og inkluder dem naturlig i innholdet og meta-beskrivelser.

Innhold:
Opprett unikt og relevant innhold på hver side på nettstedet ditt som svarer på besøkendes spørsmål og interesser.

Metadata:
Optimaliser tittelen og meta-beskrivelsen på hver side på nettstedet for å gjenspeile innholdet og tiltrekke seg klikk fra søkemotorbrukere.

Overskrifter:
Bruk relevante overskrifter (H1, H2, H3 osv.) for å organisere innholdet og hjelpe søkemotorer å forstå innholdet på hver side.

Bilder:
Optimaliser bilder med relevante filnavn, alternative attributter og beskrivelser for å forbedre nettstedets synlighet i bilde-søk.

Intern lenking:
Opprett en logisk og brukervennlig navigasjon på nettstedet ditt og inkluder relevante interne lenker mellom sider for å hjelpe søkemotorer å forstå nettstedets struktur og innhold.

Ekstern lenking:
Oppnå kvalitetslenker fra relevante og autoritative nettsteder for å forbedre nettstedets autoritet og synlighet i søkemotorer.

Analyse:
Bruk verktøy som Google Analytics og Google Search Console for å overvåke nettstedets ytelse og identifisere mulige problemer og forbedringsområder.

Til slutt har vi 2 helt selvforklarende punkter som skal være på plass i 2023:

Mobiltilpasset design:
Sørg for at nettstedet ditt er optimalisert for mobile enheter og har en rask lastetid for å forbedre brukeropplevelsen og søkemotorrangeringen.

SSL-sertifikat:
Bruk SSL-sertifikat for å sikre nettstedet ditt og forbedre sikkerheten og tilliten til besøkende og søkemotorer.

Ingen av de 2 siste punktene er noe som byråer skal ta ekstra betalt for. Dette skal være inkludert i alle tjenester du kjøper.

Oppsummering

Å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer kan være en utfordrende oppgave, men ved å implementere de riktige strategiene kan du forbedre synligheten og øke trafikken til nettstedet ditt. I denne artikkelen har vi diskutert hva On-page SEO er, forskjellen mellom On-page og Off-page SEO, viktigheten av On-page SEO, hvordan utføre en On-page SEO-analyse, og mye mer.

Husk at On-page SEO ikke er den eneste viktige faktoren for en god SEO-score. On-site SEO, som inkluderer tekniske aspekter som serverrespons og nettstedets hastighet, er også avgjørende for å oppnå god søkemotoroptimalisering. Her hos Geekr har vi over 10 års erfaring med å levere SEO- og nettsidetjenester, inkludert On-site SEO. Vi kan hjelpe deg med å forbedre nettstedets synlighet og øke trafikken til nettstedet ditt ved å optimalisere både On-page og On-site SEO. Ta kontakt med oss i dag for å lære mer!

Vi håper du lærte noe. Trenger du litt hjelp på veien kan du bare ta kontakt

Vi har ekspertisen og erfaringen som trengs for å hjelpe deg med å nå ditt fulle potensiale i søkemotorresultatene. Med vårt samarbeid vil du oppleve en mer effektiv og målrettet SEO-strategi som vil øke synligheten og trekke flere besøkende til nettstedet ditt.

Vi tilbyr SEO-pakker som passer de fleste.

Egil Østebøvik

Spesielt interessert i emner som SEO, innhold og design. Prøver så godt det lar seg gjøre å skrive fornuftige og nøyaktige artikler rundt disse emnene. Vi har integrert KI for å styrke og berike innholdet. Vi jobber kontinuerlig for å sikre at denne integrasjonen komplementerer og forbedrer kvaliteten på informasjonen vi tilbyr.