Hvor ofte oppdateres Google søkeresultat?

Det enkle svaret er at ingen vet når eller hvor ofte Google søkeresultat oppdateres, dette er informasjon de holder svært tett til brystet. Men hva vet vi egentlig om Google sin algoritme, og hva skal til for å bli synlig på Google?

google search console

Å bli synlig på Google er et mål alle bedrifter bør ha. Det finnes mange grunner til å være synlig på nett, men det er først å fremst for at kundene dine kan finne nettopp deg og ikke konkurrentene dine. Her kan de lese om bedriften din, du kan legge ut rapporter, fortelle hvem du er, hva du gjør og vise frem produkter, tjenester og ansatte.

Les: Her kan du lese om våre tips for å komme øverst på Google

For mange bedrifter, slik som oss selv, er det alfa og omega å komme høyt opp på søkeresultatet. Det er stor konkurranse og vi selger tjenestene våre til hele Norge. Vi kan ikke stole på et «hjemmemarked» i en kommune eller fylke, men må spre budskapet vårt ut bredt. Da blir det viktig at Google rangerer vår bedrift som en god tilbyder av både tjenester og informasjon til mulige kunder.

Hvordan du blir synlig og oppdaget er sammensatt, men for at Google skal kunne rangere nettsiden din så må de først «crawle» nettsiden. Dette gjøres av 2 ulike Google bots, en som etterligner brukermønsteret til en gjennomsnittlig PC-bruker, og en som etterligner brukermønsteret til en gjennomsnittlig mobilbruker. Her blir alt fra mengde tekst, fargebruk, tilgjengelighet, oppsett og design rapportert inn til Google. Som igjen rangerer dette i forhold til andre tilbydere av samme type varer, tjenester eller innhold.

Verdt å merke seg at dette blir rapportert til en og samme indeksering (det er ikke en indeksering for mobil og en for PC, men for å optimalisere brukerens opplevelse så fokuseres det på mobil først).

Når vi laster opp en ny hjemmeside for våre kunder sier vi ifra til Google med en gang at her er en ny nettside som skal crawles. Dette gjør vi via Google Search Console. I Google Search Console har vi også oversikt over hvor ofte siden din blir crawlet. Vi kommer tilbake til mer om dette senere.

Les om Google Search Console her.

Tilbake til spørsmålet – hva vet vi egentlig om Google sin algoritme og hvor ofte oppdateres søkeresultatene?

Det vi vet er at tilbake i 2010 så ble det gjort mellom 350-400 endringer i søkeresultatene til Google, som tilsvarer 1 pr dag. Går vi frem til 2018, ser vi at Google utførte hele 3200 endringer i søkeresultatene sine. Det tilsvarer over 8 endringer i søkeresultat per dag!

Men hva slags endringer er dette og vil alle påvirke deg?

Google sa selv at «Noen av disse var synlige lanseringer av nye funksjoner, mens mange andre var jevnlige oppdateringer som skulle holde resultatene relevante etter hvert som innholdet på nettet er i stadig endring.»

Med dette gjør Google det umulig å alltid være oppdatert for hva som gjelder når det kommer til å «knekke koden» for søk, eller hvilken side som blir vist øverst på Google.

I tillegg er det verdt å merke seg at dersom 5 personer søker etter treningsklokke på Google, så kan det dukke opp 5 forskjellige resultater – basert på hver persons søkehistorikk.

 

Hvordan få Google til å gå gjennom siden din oftere

Som nevnt så vil våre kunder oppleve at vi har indeksert nettsiden i Google Search Console, og her kan man se hvilke sider Google har gjennomgått og når. Når det kommer nytt innhold til nettsiden så vil Google gå gjennom dette også. Det du kanskje ikke var klar over er at Google går gjennom nettsiden hver gang den blir oppdatert, også når man endrer gammelt innhold. På denne måten kan det være lurt at man oppdaterer gamle artikler med ny informasjon og generelt holder nettsiden oppdatert.

Det betyr dessverre ikke at rangeringen din vil gå opp umiddelbart etter at du har skrevet en fin artikkel. Det skjer mange små endringer på rangeringen din til enhver tid, men Google vil garantert belønne deg med høyere rangering om du jevnlig legger ut nyttig og god informasjon som kundene dine setter pris på.

I tillegg vil Google se på:

  • Backlinks: Hvor mange andre nettsider som linker til din side. Og av hvilken kvalitet disse nettsidene som linker til deg har. Jo mer relevant og populær nettside som linker til din side, jo større fordel vil du få. Derimot; Å få linker til siden din fra «spam» hjemmesider vil skade rangeringen din på Google. Så vær så snill å aldri kjøp backlinks pakker eller lignende. Det ender aldri godt.
  • Kvaliteten på nettsiden din: En kombinasjon av hvor mye trafikk du har, hvor lang som blir brukt inne på nettsiden, lesbarhet i artiklene dine, søkeordtetthet, bildebruk, etc.

Da håper vi du har litt mer innsikt i hvordan google jobber og hvordan en hjemmeside blir indeksert og søkbar. Og vårt beste tips til hvordan Google skal bli glad i nettsiden din på er å skrive artikler. Skriv alt du kan.

Har du ikke tid så kan du kontakte oss for litt hjelp, så kan vi hjelpe med innhold og artikkelskriving. Vi har mange suksesshistorier vi gjerne vil fortelle deg om og vil gjerne få deg med i en av de historiene.

Les mer rundt dette temaet

Egil Østebøvik

Spesielt interessert i emner som SEO, innhold og design. Prøver så godt det lar seg gjøre å skrive fornuftige og nøyaktige artikler rundt disse emnene. Vi har integrert KI for å styrke og berike innholdet. Vi jobber kontinuerlig for å sikre at denne integrasjonen komplementerer og forbedrer kvaliteten på informasjonen vi tilbyr.