Hva er PHP, og hvorfor oppgraderes det?

Mange av våre kunder har de siste årene fått e-post fra sitt hostingselskap om at PHP-serveren skal oppgraderes, men hva betyr det egentlig – og hva er PHP?

hva er php - to damer som sitter med programmering

PHP står for Hypertext Preprocessor, og er et programmeringsspråk som blir brukt bl.a. av WordPress (rammeverket din nettside er laget i). I tillegg er PHP åpen kildekode (slik som WordPress) som igjen betyr at alle kan bruke det. Det ble opprettet i 1994, og nærmer seg med stormskritt 30 år på markedet.

 

PHP er et server-side script. Dette betyr at koden ligger på serveren og blir kjørt derfra, i motsetning til HTML som blir kjørt i nettleseren. Det er ved å kombinere språk som PHP med HTML at man kan skape dynamiske nettsider.

 

Oppgraderes

Vi er i skivende stund på PHPversjon 8.1. I kortversjonen betyr det at du også burde ha oppgradert til 8.1 på serveren for ditt nettsted. Det er 2 grunner til at man bør være påpasselig med å ha «gyldige» versjoner av PHP.

 

  1. Bedre sikkerhet

Den beste grunnen til at vi oppgraderer PHP er for sikkerheten til nettsiden vår. I og med at PHP er så mye brukt, er det også en målskive for hackere. Ved å sørge for at man har den siste versjonen vil denne også ha de beste sikkerhetsfunksjonene. Dette fordi utdaterte versjoner ikke lengre vedlikeholdes, og sikkerhetshull kan avdekkes.

 

  1. Raskere hjemmeside

De nyere versjonene er langt mer effektiv, som gir en raskere nettside. Og med raskere utførelsestider og mindre minneforbruk vil spesielt din nettside dra nytte av dette.
I tillegg vet vi at en raskere nettside vil bli belønnet av søkemotorer, som kan føre til at du rangerer høyere ved søk.

 

Disse to hovedgrunnene bør være nok til å sørge for at du ha seneste versjon av PHP. Men la oss også nevne en tredje grunn, og det er å passe på at siden din ikke krasjer.

Dersom du bruker en eldre versjon av PHP, WordPress eller utvidelser, kan man komme i en situasjon at dersom noe blir automatisk oppgradert (PHP eller WordPress), kan siden din krasje. Det kan skje fordi versjonene ikke er kompatible sammen. Dette har vi sett flere ganger hos kunder som ikke har en oppdatert nettside.

Når PHP blir oppgradert skjer ikke dette uten at man får en e-post hvor man blir bedt om å sørge for at nettstedet er oppdatert for å sørge for at alt går på skinner. Da er det viktig at man starter med å ta backup av siden, deretter oppdaterer man WordPress og utvidelser. Så oppgraderes PHP, og man tar en ny backup av siden.

 

Prioriter sikkerheten

Dette kan du løse ved å sørge for at du tar jevnlig backup av siden din, eller sørge for at du har tegnet en supportavtale for nettsiden din hos oss. Da vil du alltid ha en nylig backup av nettsiden din trygt lagret hos oss.

LES: Hvordan ta backup av siden 

Les mer rundt dette temaet

Egil Østebøvik

Spesielt interessert i emner som SEO, innhold og design. Prøver så godt det lar seg gjøre å skrive fornuftige og nøyaktige artikler rundt disse emnene. Vi har integrert KI for å styrke og berike innholdet. Vi jobber kontinuerlig for å sikre at denne integrasjonen komplementerer og forbedrer kvaliteten på informasjonen vi tilbyr.