Effektiv meta-beskrivelse: Få bedre søkeresultater

av | sep 7, 2023 | Digital markedsføring, Fremside, Guider, Seo

Tenk deg at du søker på Google og får opp en liste med resultater. Hver av disse resultatene har en liten tekst under tittelen. Denne teksten er en meta-beskrivelse, og den gir en kjapp forklaring på hva siden handler om.

Det er en kort, men viktig beskrivelse som hjelper både brukere og Googlebot å forstå sidens innhold. Mens tittelen på siden gir en oversikt, dykker meta-beskrivelsen litt dypere for å forklare innholdet.

Bilde av en skrivemaskin

I dybden av meta-beskrivelser

Mens en tittel gir en generell ide om hva siden inneholder, går meta-beskrivelsen litt dypere.

Den forklarer temaet eller hovedbudskapet på siden, slik at besøkende raskt kan avgjøre om innholdet er relevant for dem. Hvis tittelen er overskriften, er meta-beskrivelsen innledningen.

Meta-beskrivelsens rolle i SEO

Mange tror feilaktig at meta-beskrivelser har en direkte effekt på hvordan en side rangeres i søkemotorer. I realiteten har Google selv sagt at meta-beskrivelser ikke er en rankingfaktor. Men dette betyr ikke at de ikke er viktige.

Når en potensiell besøkende leser din meta-beskrivelse og finner den relevant, øker sjansen for at de klikker på linken din. Dette kalles klikkrate (CTR), og en høy CTR kan indirekte påvirke din SEO-ranking.

Hvordan skrive en overbevisende meta-beskrivelse

Å lage en effektiv meta-beskrivelse krever klarhet, presisjon, og en dæsj av markedsføringssjarm.

Eksempel på meta beskrivelse og SEO tittel

Korrekt lengde (maks 160 tegn)

Mens det kan være fristende å utnytte hvert eneste tegn tilgjengelig i en meta-beskrivelse, er det viktig å huske på at målet er klarhet over kvantitet. Dette er fordi en effektiv meta-beskrivelse raskt gir potensielle besøkende en ide om hva de kan forvente av siden.

Om du kan formidle sidens essens innen de første 100 tegnene, er det sannsynlig at brukeren vil få en rask og nøyaktig forståelse av hva siden tilbyr. Å være kortfattet betyr ikke at du skal ofre informasjon, men heller velge dine ord nøye.

Ta med nøkkelord

Når folk søker på nettet, ser de ofte etter spesifikke nøkkelord eller fraser. Ved å inkludere relevante nøkkelord i din meta-beskrivelse, kan du hjelpe brukerne med å identifisere raskt at ditt nettsted inneholder informasjonen de søker.

Videre kan nøkkelord i meta-beskrivelsen bli uthevet i søkeresultatene, noe som kan øke synligheten og tiltrekke flere klikk.

Vær unik (om mulig)

Nettbrukere kan bli forvirret eller frustrert hvis de ser den samme beskrivelsen på flere sider. Unike meta-beskrivelser gir også en indikasjon til søkemotorer at innholdet på siden er unikt og verdifullt.

Repeterende eller duplikate beskrivelser kan potensielt skade sidens SEO.

Bruk en aktiv stemme

En aktiv stemme skaper en følelse av direkthet og engasjement. For eksempel, i stedet for å si «Råd om hagearbeid kan bli funnet her», sier «Finn ekspert råd om hagearbeid her».

Den aktive stemmen er mer direkte og oppfordrer til handling.

Inkluder en handlingsoppfordring (click to action)

En handlingsoppfordring (CTA) gir et klart signal til leseren om hva du ønsker at de skal gjøre etter å ha lest beskrivelsen. Dette kan være alt fra å lese en bloggpost, registrere seg for et nyhetsbrev, eller kjøpe et produkt.

Frister som «Les mer» eller «Oppdag hvordan» fungerer som en invitasjon, oppfordrer brukeren til å ta en bestemt handling og øker dermed sannsynligheten for at de klikker på lenken din.

Om Google ignorerer meta-beskrivelsen din

Iblant kan Google velge å vise en annen del av ditt nettinnhold som beskrivelse i søkeresultatene, spesielt hvis de mener det er mer relevant for brukerens søk. Om dette kan virke frustrerende, er det viktig å huske at Googles hovedmål er å gi den beste brukeropplevelsen mulig til dine lesere.

Kort fortalt

Meta-beskrivelser er en viktig del av den digitale opplevelsen. Selv om de ikke direkte påvirker SEO-ranking, spiller de en kritisk rolle i brukerens reise og beslutning om å klikke på en lenke.

Ved å forstå verdien og lære hvordan du lager effektive metabeskrivelser, kan du forbedre nettstedets synlighet og engasjement.

Ønsker du litt hjelp med å implementere metabeskrivelser?

Legg igjen ditt navn, nettsiden din og din e-post så kommer vi tilbake til deg med noen tips til hvordan du får flere til å klikke på dine linker.

Egil Østebøvik

Spesielt interessert i emner som SEO, innhold og design. Prøver så godt det lar seg gjøre å skrive fornuftige og nøyaktige artikler rundt disse emnene. Vi har integrert KI for å styrke og berike innholdet. Vi jobber kontinuerlig for å sikre at denne integrasjonen komplementerer og forbedrer kvaliteten på informasjonen vi tilbyr.