10 år med SEO Analyse: Her er våre erfaringer

av | aug 17, 2023 | Digital markedsføring, Fremside, Seo

Da jeg først startet min «reise» innenfor det digitale landskap, kunne jeg aldri ha forestilt meg hvor avgjørende en god SEO analyse ville bli. Jeg er heldig som har fått følge det vi kan kalle en SEO evolusjon, skiftende algoritmer og hvordan den digitale verden har blitt mer sammenkoblet enn noen gang tidligere.

mann med lapp i panna, hva er SøkeoptimaliseringSøkeoptimalisering

SEO, eller søkemotoroptimalisering, handler ikke bare om å rangere høyt på Google; det handler om å forstå den underliggende dynamikken bak hva folk søker etter, hvordan de interagerer med innhold, og hva som driver trafikk til nettsteder. Og her spiller SEO analyse en viktig rolle.

Gjennom et tiår fylt med seiere, bratte læringskurver og utallige kopper kaffe, har jeg personlig vært vitne til hvordan en grundig SEO analyse kan forvandle en bedrifts digital tilstedeværelse. 

Ønsker du at vi skal gjøre en SEO analyse av din nettside?

Legg igjen ditt navn, nettsiden din og din e-post så kommer vi tilbake til deg med en SEO analyse. Analysen er selvfølgelig helt gratis og uforpliktende. 

Ligger på gresset og leser bok om digital markedsføring

Hva er en SEO analyse?

Når de fleste hører «SEO», tenker de umiddelbart på søkeord, innholdsoptimalisering og rangering høyt på søkemotorene. Selv om dette ikke er feil, er det bare overflaten av hva SEO egentlig handler om. For å virkelig forstå hvordan og hvorfor visse nettsteder presterer bedre enn andre i søkemotorresultatene, trenger vi å dykke dypere. Dette er hvor SEO analyse kommer inn.

Så, hva er SEO analyse?

I sin enkleste form er SEO analyse prosessen med å studere hvordan de ulike elementene på et nettsted presterer i forhold til søkemotoroptimalisering. Det omfatter ikke bare søkeord og innhold, men også tekniske aspekter som nettsidens hastighet, mobiloptimalisering, intern linking, ekstern linking, og mye mer. Det handler om å identifisere styrker, svakheter, muligheter og trusler på et nettsted fra et SEO-perspektiv.

Hvordan differensierer SEO analyse seg fra generelle SEO praksiser?

Mens generelle SEO praksiser fokuserer på å implementere strategier for å forbedre et nettsteds synlighet – som å legge til søkeord i innholdet, bygge kvalitetslenker, eller forbedre sidens hastighet – tar SEO analyse et skritt tilbake for å først forstå nettstedets nåværende tilstand. Tenk på det som forskjellen mellom å behandle en sykdom og diagnostisere den. Før du kan komme med en effektiv kur, må du først forstå problemet. En god SEO analyse gir oss en dypere forståelsen, og peker ut hvor innsatsen bør legges for de beste resultatene.

Dette betyr ikke at generell SEO er mindre viktig. Tvert imot! Men ved å kombinere en grundig analyse med utprøvde SEO taktikker, sikrer vi at innsatsen vi legger inn gir den maksimale avkastningen.

Min første erfaring med SEO analyse:

Det var en klar dag tidlig i 2013 da jeg først ble introdusert for konseptet av SEO analyse. Geekr var fortsatt i sine spedbarnsdager, og vi fokuserte hovedsakelig på webutvikling. Men en samtale med en av våre tidlige kunder forandret alt. «Vi har en flott nettside takket være dere,» sa han, «men hvordan får vi folk til å faktisk besøke den?»

Jeg begynte å utforske, dykke ned i forum, lese artikler og prøve forskjellige verktøy. Jeg fant lite svar men mange meninger. Google selv holder kortene fryktelig tett til brystet. Men, som med enhver ny utfordring, var det bare til å hoppe uti. 

Utfordringene:

Min første SEO analyse var for vår egen gamle nettside, og den var langt fra perfekt. Jeg innså at selv om vi kunne designe flotte nettsider, hadde vi oversett viktige SEO-prinsipper. Søkeordene vi trodde var relevante, var ikke alltid de folk faktisk brukte. Nettsidens hastighet var ikke optimal, og vår mobile versjon var ikke så brukervennlig som den skulle være.

Suksesser:

Men med hver utfordring kom også små seiere. Etter måneder med lesing, testing og tilpasning, begynte Geekrs nettside å klatre i søkemotorene. Besøkstallene våre begynte å stige, og det som var enda mer givende, var å se våre kunders nettsider gjøre det samme etter å ha tatt i bruk det vi hadde lært. 

Hva jeg lærte:

Disse tidlige erfaringene lærte meg noen uvurderlige leksjoner. Først og fremst, at SEO ikke er en engangsoppgave, men en kontinuerlig prosess. Det krever tålmodighet, nøyaktighet og evnen til å tilpasse seg i et stadig skiftende digitalt landskap. Jeg lærte også at den beste måten å forstå SEO på er ved å praktisere det, ved å teste, analysere og justere.

Dette ble grunnlaget for vår tilnærming til SEO. Vi forstod verdien av å kombinere estetikk med funksjonalitet, og viktigheten av å alltid sette brukeropplevelsen i sentrum av alt vi gjør.

Pc med analyse
Ligger på gresset og leser bok om digital markedsføring

De vanligste feilene i en SEO analyse:

I løpet av mitt tiår i SEO-verdenen har jeg gjort og støtt på en rekke feil som både nybegynnere og noen ganger erfarne fagfolk gjør. Disse feilene kan hindre en nettside fra å nå sitt fulle potensial. Her er noen av de mest vanlige jeg har sett, og hvordan jeg har lært å unngå dem:

Å fokusere kun på søkeord:

Feilen: Mange tror at å kaste inn et par populære søkeord i innholdet automatisk vil booste deres rangering.

Løsningen: Mens søkeord er viktige, er det konteksten og kvaliteten på innholdet som virkelig teller. Google har blitt smartere med tiden og verdsetter innhold som faktisk gir verdi til brukeren.

Legge bort de tekniske aspekter:

Feilen: SEO er ikke bare innhold; tekniske aspekter som nettsidens hastighet, mobiloptimalisering og sikkerhet spiller en stor rolle.

Løsningen: En regelmessig teknisk SEO sjekk er nødvendig. Bruk verktøy som Google PageSpeed Insights eller GTmetrix for hastighetsanalyser.

Vi glemmer lokal SEO:

Feilen: Bedrifter som opererer lokalt glemmer ofte betydningen av lokal SEO og optimerer kun for generelle søkeord.

Løsningen: Sørg for at bedriftens navn, adresse og telefonnummer er konsekvent over alle plattformer, og opprett en Google Min Bedrift-profil.

Glemmer å oppdatere eldre innhold:

Feilen: Eldre innhold på nettstedet ditt som ikke lenger er relevant eller utdatert kan skade din SEO-rangering.

Løsningen: Gå regelmessig gjennom eldre innlegg og oppdater dem med ny informasjon, fjern utdaterte detaljer og forbedre kvaliteten der det er nødvendig.

Undervurdering brukeropplevelsen:

Feilen: Selv om en side er optimalisert for SEO, hvis den gir en dårlig brukeropplevelse, vil den sannsynligvis ha høye bounce rate.

Løsningen: Fokuser på et rent design, enkel navigasjon, og rask lastetid. Google vektlegger brukeropplevelse høyere enn noen gang før.

Gjør ikke nye analyser:

Feilen: Mange utfører en SEO analyse ved lansering av nettstedet, men glemmer å gjøre det regelmessig.

Løsningen: SEO er en kontinuerlig prosess. Sett av tid hver måned eller kvartal for å analysere nettstedets ytelse, og juster strategien deretter.

I mitt arbeid med Geekr har jeg støtt på og rettet opp i alle disse feilene, både for våre kunder og for vårt eget nettsted. Å erkjenne og lære av disse feilene har vært en viktig del av vår suksesshistorie.

Verktøyene vi mener er best:

SEO, som en kompleks og dynamisk disiplin, krever et arsenal av verktøy for å effektivt analysere, overvåke, og forbedre et nettsteds prestasjon. I løpet av mitt tiår med Geekr har jeg kommet over en rekke verktøy, men noen har bevist seg som uunnværlige i vår daglige drift. Her er de viktigste:

Semrush:

Hvorfor det er verdifullt: Semrush er som en sveitsisk hærkniv for enhver SEO-ekspert. Fra søkeordforskning til konkurrentanalyse, backlink sjekking til nettstedshelseaudit, gir dette verktøyet en helhetlig oversikt over et nettsteds SEO-status.

Hvordan vi bruker det: Vi dykker regelmessig inn i Semrush for å analysere søkeordtrender, overvåke våre kunders (og våre egne) rangeringsendringer, konkurrenter, tekniske feil og linker. Her får vi god oversikt over det meste vi trenger.

Google Analytics:

Hvorfor det er verdifullt: Dette verktøyet gir verdifull innsikt i brukeradferd, trafikkilder, konverteringsrater og mer.

Hvordan vi bruker det: Ved å kombinere data fra Google Analytics med innsikt fra Semrush, kan vi få en 360-graders visning av hvordan besøkende engasjerer seg med et nettsted, hvor de kommer fra, og hvor det er muligheter for forbedring.

Google Search Console:

Hvorfor det er verdifullt: Mens Google Analytics gir oss en ide om hvordan brukerne interagerer med et nettsted, gir Search Console oss et innblikk i hvordan Google ser det. Det rapporterer om eventuelle indekseringsfeil, mobil brukervennlighet problemer, og viser hvilke søkeord som driver trafikk til nettstedet.

Hvordan vi bruker det: Vi bruker det til å overvåke nettstedets helse, sørge for at det ikke er noen crawl- eller indekseringsproblemer, og for å forstå hvordan våre SEO-strategier påvirker synligheten i Google.

…Med Flere: Det er selvfølgelig mange andre verktøy som har hjulpet oss langs veien. Fra teknisk analyse til innholdsstrategi, avhenger vår tilnærming av en rekke ressurser for å sikre at vi gir det beste for våre kunder.

Gjennom årene har disse verktøyene ikke bare hjulpet oss med å diagnostisere og rette opp SEO-relaterte problemer, men også med å finjustere våre strategier, forutsi trender, og holde oss et skritt foran konkurransen. De er uten tvil en stor del av vår suksess innen SEO.

Ligger på gresset og leser bok om digital markedsføring

Viktigheten av kontinuerlig læring i SEO:

En av de mest konstante aspektene ved SEO er at det aldri er konstant. Det digitale landskapet, spesielt søkemotoroptimalisering, har vært i en tilstand av evig forandring siden dets begynnelse. For et firma som Geekr, som har vært en del av denne reisen i et tiår, er tilpasningsevnen og evnen til å lære og vokse ikke bare en anbefaling, men en nødvendighet.

Hvordan SEO-landskapet har forandret seg:

 • Algoritmeoppdateringer: Fra Panda og Penguin til BERT og Core Updates, har Google rullet ut hundrevis av oppdateringer som direkte påvirker hvordan nettsteder blir rangert.
 • Skift mot mobil: Med økningen i mobilbrukere, har mobil-første indeksering og mobiloptimalisering blitt kritisk.
 • Semantisk søk: Google’s forståelse av naturlig språk har forbedret seg drastisk, noe som betyr at innhold må være mer naturlig og brukerfokusert.
 • Brukeropplevelse: Faktorer som nettstedets hastighet, interaktivitet og visuell stabilitet (kjernevebvitale) har blitt avgjørende rangeringsfaktorer.

Geekr’s tilpasning til endringer:

 • Holde tritt med algoritmeoppdateringer: Hver gang en ny oppdatering blir kunngjort, setter vårt team seg ned for å analysere dens effekt, tilpasse våre strategier, og sikre at våre kunders nettsteder fortsatt presterer på sitt beste.
 • Fokus på mobil: Vi har prioritert mobiloptimalisering, sørger for at alle nettsteder vi jobber med, ikke bare ser bra ut på mobile enheter, men også fungerer sømløst.
 • Innholdsstrategi: Forståelsen av at kvalitativt innhold styrer nettet har fått oss til å investere i dyptgående, verdifullt innhold som svarer på brukerens intensjoner.
 • Tekniske forbedringer: Vi har kontinuerlig arbeidet med å forbedre de tekniske aspektene av nettsteder, fra hastighetsoptimalisering til å jobbe med kjernevebvitale.

Den eneste konstanten i SEO er endring. For Geekr har dette mottoet blitt en drivkraft. Ved å omfavne endring, vedta en kultur av kontinuerlig læring, og holde fingeren på pulsen av industrien, har vi kunnet levere konsekvente resultater til våre kunder i over et tiår.

Hvordan utføre en SEO analyse: En trinn-for-trinn guide

1. Definer dine mål: Før du begynner med selve analysen, er det viktig å klargjøre hva du ønsker å oppnå. Ønsker du mer trafikk, bedre konverteringer, eller kanskje styrke ditt merkenavn i søkemotorene?

2. Teknisk analyse:

 • Nettstedsytelse: Sjekk hastigheten på nettstedet ditt. Treg lasting kan påvirke rangeringen og brukeropplevelsen.
 • Mobilvennlighet: Sørg for at nettstedet ditt er optimalisert for mobile enheter.
 • SSL-sertifikat: En sikker forbindelse (HTTPS) er avgjørende for brukerens tillit og SEO.
 • Sjekk for døde lenker: «Broken links» kan skade brukeropplevelsen og SEO.

3. On-Page SEO Analyse:

 • Tittel- og metatagger: Sørg for at disse er optimalisert og relevante for innholdet.
 • Innholdskvalitet: Analyser innholdet for originalitet, kvalitet, og relevans. Er det detaljert og gir verdi til leserne?
 • Intern lenking: Sjekk at viktige sider lenkes internt for bedre crawlability og brukeropplevelse.
 • URL-struktur: Korte, beskrivende URLer med nøkkelord er ideelle.

4. Off-Page SEO Analyse:

 • Backlink profil: Bruk verktøy som Semrush for å analysere antall og kvaliteten på innkommende lenker til nettstedet ditt.
 • Konkurrentanalyse: Forstå hvilke nettsteder som konkurrerer med deg og hvordan deres backlink-profil ser ut.

5. Søkeordanalyse:

 • Finn søkeord: Identifiser nøkkelordene du ønsker å rangere for, samt relaterte termer.
 • Plassering i SERP: Bruk verktøy for å finne ut hvordan nettstedet ditt rangerer for disse søkeordene.
 • Søkeord i innhold: Sørg for at nøkkelordene brukes naturlig og effektivt i innholdet ditt.

6. Lokal SEO Analyse (hvis relevant):

 • Google Min Bedrifts: Sørg for at du er registrert og oppføringen er optimalisert.
 • Lokale anmeldelser: Overvåk og reager på lokale anmeldelser for å styrke din lokale tilstedeværelse.
 • Lokal backlinking: Lenker fra lokale kilder kan styrke din lokale SEO.

7. Evaluering av brukeropplevelse:

 • Analyser trafikkdata: Bruk Google Analytics for å forstå brukeradferd, som bounce rate og tid brukt på siden.
 • Design og layout: Sørg for at designet ditt er intuitivt og brukervennlig.

8. Sett i gang tiltak: Basert på analysen, identifiser områder som trenger forbedring og lag en handlingsplan.

9. Overvåk og iterer: SEO er en kontinuerlig prosess. Etter å ha implementert tiltak, overvåk ytelsen, og gjør justeringer der det er nødvendig.

Det å utføre en SEO-analyse kan virke overveldende, men med de riktige verktøyene og en systematisk tilnærming, kan du få verdifull innsikt i hvordan nettstedet ditt presterer og hvilke områder som trenger forbedring.

Sammendrag

SEO-analyse er mer enn bare et sett med verktøy og teknikker; det er et dynamisk landskap som krever både teknisk dyktighet og en dyp forståelse for brukeradferd. Vår reise med Geekr over det siste tiåret har ikke bare vært en utforskning av denne teknikken, men også en forståelse av hvordan det konstant skiftende digitale miljøet påvirker virkelige bedrifter og deres suksess online.

Våre erfaringer har lært oss at for å trives i dette miljøet, må man være i en tilstand av kontinuerlig læring, tilpasning og vekst. Det handler ikke bare om å rangere høyere på Google, men om å forstå hvordan man kan levere ekte verdi til de som besøker nettstedet ditt.

Så mens du reflekterer over din egen digitale tilstedeværelse, still deg selv følgende spørsmål: Er din nåværende SEO-strategi virkelig optimal for din virksomhet? Er du forberedt på de stadige endringene som skjer i den digitale verden?

Hvis svaret er «kanskje» eller «nei», da er det kanskje på tide å søke ekspertise. Geekr, med et tiår med erfaring og en lidenskap for å hjelpe bedrifter med å trives online, er her for å veilede deg. Sammen kan vi sikre at din digitale reise ikke bare er vellykket, men også varig.

Vi håper du ble litt klokere på hvordan du nå skal gå i gang med en SEO analyse

Har du tid, lyst og litt interesse kan du fint klare å gjennomføre en god SEO analyse helt på egenhånd. Har du derimot mindre av tid, lyst eller interesse kan vi selvfølgelig hjelpe deg. 

Egil Østebøvik

Spesielt interessert i emner som SEO, innhold og design. Prøver så godt det lar seg gjøre å skrive fornuftige og nøyaktige artikler rundt disse emnene. Vi har integrert KI for å styrke og berike innholdet. Vi jobber kontinuerlig for å sikre at denne integrasjonen komplementerer og forbedrer kvaliteten på informasjonen vi tilbyr.